Nova anyada del Vi de Bianya

La Vall de Bianya ja té una nova anyada del seu vi autòcton. Es tracta d’El Mallol de Bianya, un vi blanc que es va començar a vendre el 2021 impulsat per Ferrer Wines. Aquest dilluns s’ha fet la presentació de la segona anyada, la del 2023. Ha estat al restaurant Ca la Nàsia amb presència de diferents mitjans de comunicació especialitzats.

El 2021 es van posar 1.800 ampolles a la venda, el 2022 no es va fer producció i aquest 2023 s’han extret unes 2.000 ampolles. “Aquesta anyada ha arribat amb molta pluja, molts esforços per controlar els fongs i molta il·lusió. És incert saber si es podrà treure el vi de l’any. Fa molta il·lusió veure ja l’ampolla”, diu Sílvia Carné, veïna de Bianya, copropietària dels terrenys i CEO de Ferrer Miranda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com a novetat, l’anyada del 2023 ha passat per fusta. Un 15% del vi s’ha criat durant tres mesos en botes de roure francès de 300 litres, mentre que la resta envelleix sobre mares en acer inoxidable. Es tracta d’una varietat Chardonnay que es distingeix per ser aromàtic, amb notes florals i afruitades. Recomanen prendre’l amb ostres, cebiche, peixos grassos com salmó i truita, sushi, carns blanques rostides amb herbes, amanides amb fruites, formatges suaus, risottos i pastes. El vi ja es pot comprar a un preu que volta els deu euros.

La vinya de la Vall de Bianya té només dues hectàrees d’extensió i es va plantar el 2016. El projecte va ser impulsat per Carné i Perer Ferrer, president de Ferrer Wines. “Aquest vi és un homenatge a la meva mare, la qual un dia em va dir que li agradaria veure vinyes a la Vall de Bianya”, explica la copropietària de la vinya.

El temps de la Garrotxa, un condicionant per al vi

Les condicions meteorològiques de la Garrotxa marquen molt la manera de fer vi a la comarca. La meteorologia de la zona fa que la maduració del raïm sigui més lenta. “Aquí encara plou més que al sud de Catalunya i ens sembla interessant. A les nits aquí també baixa més la temperatura. És tot una prova i un experiment. Les condicions el fan molt especial”, assegura Ferrer.

La vinya del Mallol de Bianya és de les poques que hi ha a la Garrotxa, on aquest conreu s’ha, pràcticament, abandonat. “És difícil fer vi a la Garrotxa. El Mallol de Bianya és un homenatge també va per a la viticultura heroica. Ser agricultor és una heroïcitat i fer vi amb unes condicions com aquestes també ho és”.

Per a l’Ajuntament de la Vall de Bianya és un orgull tenir un vi amb el nom del municipi. “Estem molt contents que fessin aquesta aposta. La gent del municipi està contenta pel fet de tenir un vi del municipi. És un valor afegit i espero que vagi tirant endavant”, assegura l’alcalde del poble, Santi Reixach.

 

Font: Nació Garrotxa (8/7/2024)