El projecte GarMultiRisk

El projecte GarMultiRisk detecta un nombre alt de petits incendis a la Garrotxa i posa en valor la bona coordinació de tots els agents davant situacions d’emergència

L’estudi liderat pel Servei d’Avaluació i Gestió de Riscos Naturals del CSIC s’ha presentat als alcaldes de la comarca

S’han presentat les conclusions d’un projecte de dos anys que ha estudiat episodis naturals de risc a la Garrotxa. Del projecte GarMultiRisk, liderat pel Servei d’Avaluació i Gestió de Riscos Naturals del CSIC, se n’extreu algun resultat remarcable, com per exemple l’alt nombre de petits incendis que hi ha a la comarca. Marta López, investigadora del Servei d’Avaluació i Gestió de Riscos Naturals (NRAMS-CSIC), explica que “la Garrotxa és una regió que sorprèn la gran quantitat d’incendis que s’han generat, a partir de punts d’ignició petits, però també sorprèn que no es propaguen gaire. No van més enllà d’una hectàrea. I això ho fa el terreny, el tipus el combustible que hi ha, la humitat, el clima i també les autoritats, que són capaços de frenar aquests incendis”.

Dels 1050 episodis naturals documentats al llarg de tot el segle passat i principis d’aquest destaquen, també, els petits terratrèmols provocats per les falles així com les inundacions. Aquests tres àmbits agrupen més de la meitat de les incidències detectades. En menys mesura hi ha els despreniments, subsidències, esllavissades i darrerament també episodis de fort vent. Donats els anys que fa que no hi ha erupcions, el vulcanisme és qualificat a l’estudi com un element més, tot i que els experts diuen que s’ha de tenir en compte.

De tot plegat, els tècnics del projecte han presentat un Pla de Gestió de Riscos Naturals de la Comarca de la Garrotxa, elaborat en coordinació amb experts com el geòleg Llorenç Planagumà i el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) i els tècnics del Consorci Sigma, i que han presentat als alcaldes de la comarca, amb l’objectiu d’actualitzar protocols d’actuació i previsió de fenòmens naturals que puguin afectar a la població.

Segons l’estudi, la Garrotxa segueix les característiques de les regions de muntanya. Entre les accions recomanables a implementar hi ha, per exemple, col·locar sensors sísmics a Sant Joan les Fonts i a Riudaura, així com ampliar el nombre d’estacions meteorològiques al nord i est de la comarca, per tal de recollir dades i estudiar la incidència del vent. “A la Garrotxa no hi ha d’haver preocupació, però no es pot deixar de banda els possibles riscos. S’ha d’estar atent i ser conscient dels riscos. I cal treballar en la preparació i prevenció, sobretot pensant en la població”, diu Marta López.

Els responsables del projecte diuen que, entre la ciutadania, encara fa falta més cultura preventiva en aquest àmbit, però admeten que a la Garrotxa els diversos agents que s’ocupen de gestionar emergències d’aquest tipus estan ben coordinats i s’anticipen. Tot i això, creuen que els fa falta prendre decisions més en ferm per tal de reduir l’afectació i avançar-se en el procés de recuperació de l’episodi. Els ajuntaments disposaran de mapes de vulnerabilitat i es tindran en compte equipaments clau a tenir presents en cas d’emergència, des d’escoles i hospitals a espais com ajuntaments, pavellons i centres cívics per tal d’evacuar: “a la comarca de la Garrotxa, a diferència d’altres llocs, la coordinació i cooperació entre administracions i entitats és major. Tot i això, cal seguir fent l’esforç per anar millorant i millorar, sobretot, la comunicació. Per saber on comença i on acaba la responsabilitat de cada agent. Una de les preocupacions majors detectades és saber fins on ha d’actuar cadascú. I de vegades aquesta inseguretat es pot transmetre a la ciutadania”.

Els alcaldes i regidors presents a la trobada duta a terme a la Vall de Bianya han valorat positivament l’elaboració d’aquest estudi i aquest pla, tot i que han denunciat la falta de comprensió per part d’algunes administracions a l’hora, per exemple, de demanar ajudes per fer millores en aquest àmbit, així com la complexitat d’haver de tenir en compte plans molt exhaustius i tècnics. Des del Sigma han remarcat l’eficiència de la gestió quan tots els agents van a una i han posat d’exemple la gestió que es fa al voltant de possibles incendis forestals a la zona de l’Alta Garrotxa.

Font: Garrotxa Digital (8/5/2025)