30 anys dels túnels de Collabós

Es compleixen 30 anys de la inauguració dels túnels de Collabós.

Aquesta setmana es compleixen 30 anys de la inauguració dels túnels de Collabós. Va ser el 15 d’octubre de 1994 quan les comarques del Ripollès i la Garrotxa van millorar les seves comunicacions per carretera, d’una via que encara avui utilitzen milers de conductors diàriament: “ara no ens en recordem de quan passàvem per l’antic Capsacosta. Al seu moment va fer impacte, però per sort estem a uns terrenys que la vegetació ha tornat a créixer i ara ja ningú se’n recorda de l’aspecte que tenia l’entorn durant els primers anys després d’haver fet els túnels. El que està clar és que ha estat una via clau per connectar el Ripollès i la Garrotxa”, ha explicat Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya, al programa l’Alcalde Respon’ d’Olot Televisió.

Amb poc més d’un quart d’hora els veïns de la Vall de Bianya arriben a Sant Joan de les Abadesses i viceversa. Amb els anys la via s’ha anat deteriorant, però el batlle bianyenc es mostra prou satisfet del manteniment que s’hi està fent, tot i que sempre caldrien millores: “potser hauria de ser una via desdoblada, però pel trànsit que hi ha en aquesta carretera no ens podem queixar. Mentre el Ministeri de Foment vagi fent millores en aquesta N-260, ja ens va bé. Sempre hi ha alguna corba que està prevista arreglar, que és on hi ha topades de tant en tant. Però en principi això tenen previst de millorar-ho i ara, com amb tot, cal esperar que vagin sortint nous pressupostos i que aquesta via quedi inclosa”, diu Reixach.

Van aprofitar aquesta obra per fer arribar més aigua al poble

Segons Santi Reixach, de la construcció d’aquesta infraestructura se’n van poder aprofitar molt bé els recursos hídrics que dona l’entorn, gràcies a un projecte de l’alcalde del moment, Moisès Dorca: “nosaltres no ens podem queixar pel tema de l’aigua. Quan vam obrir aquests túnels fa 30 anys, l’alcalde Bianya del moment va ser valent i va fer una bona inversió, per fer baixar tota aquesta aigua que proporciona aquest entorn cap a la Vall de Bianya. Es va aprofitar aquesta aigua, aigua que baixa rodada, i tot haver tardat 20 anys a dur aigua a gairebé tot el municipi estem molt satisfets com a Ajuntament. Tenim aigua que baixa pel seu propi pes a tot el municipi tret de la Vall del Bac i la Vall de Castellar. La resta, però, ho tenim solucionat”.

Durant la sequera la Vall de Bianya no ha tingut els greus problemes d’aigua que han tingut altres pobles de la comarca i fins i tot n’han pogut cedir. Si bé és cert que el nivell de captació ha baixat, de moment el poble no ha de patir per aquesta qüestió, diu Reixach, i des del consistori asseguren tenir a punt diversos pous a la zona del polígon per si s’haguessin de fer bombaments. Actualment, el municipi compta amb tres dipòsits: un de 300.000 litres a Sant Salvador de Bianya, un altre d’1.000.000 de litres a la Vall de Farró i un altre d’1.000.000 de litres a la Canya.

 
 
Font: Garrotxadigital.cat 16/10/2024