Garrotxa Domus

S’executen les primeres reformes a través del servei gratuït del programa GarrotxaDomus a la Vall de Bianya.

Font: Ajuntament Vall de Bianya

Dia: 28/08/2021


Si algun cop ens hem plantejat rehabilitar o fer obres a casa nostra per reduir la despesa energètica o ens agradaria incorporar fonts d’energia renovable és normal que, de sobte, ens envaeixin un munt de dubtes i incerteses: Quin és el millor aïllament pel meu habitatge? Em cal canviar la caldera? Puc instal·lar plaques fotovoltaiques? Podria incorporar domòtica per fer la meva llar més eficient? Però, sens dubte, una de les preocupacions principals serà quin cost tindrà tot plegat? Hi ha subvencions que em puguin ajudar a pagar-ho?

Per resoldre totes aquestes i altres preguntes a principis d’any es va posar en marxa a la Vall de Bianya i a quinze municipis més de la Garrotxa el programa GarrotxaDomus, un programa d’assessorament i d’acompanyament als propietaris d’habitatges i a comunitats de propietaris que vulguin rehabilitar energèticament els seus edificis. Partint de l’experiència i de l’èxit de la iniciativa que va arrencar a finals de 2019 a Olot, el servei s’ha ampliat ara a la resta de la comarca. GarrotxaDomus és un equip de professionals experts en eficiència energètica i en energies renovables i també en gestió de pressupostos i tràmits administratius que, de forma gratuïta, acompanya als propietaris d’habitatges en tots els passos que van des de l’inici fins al final de la reforma, en tres grans aspectes:

Assessorament tècnic: Els experts energètics del programa, després de parlar amb els propietaris i de fer una visita a l’habitatge, realitzen una diagnosi energètica i d’habitabilitat per ajudar a triar les actuacions que més s’adeqüen a les necessitats i als desitjos dels propietaris. També ofereixen una borsa de professionals de confiança que han estat validats pel projecte (arquitectes, aparelladors, experts energètics, instal·ladors o constructors) i realitzen un informe comparatiu de pressupostos per poder seleccionar fàcilment el professional més adient per a cada situació.

Gestió administrativa: Durant tota la reforma, el programa tramita les llicències d’obra, gestiona les incidències que puguin sorgir i pot revisar les factures dels professionals.

Subvencions i finançament: S’informa els propietaris sobre subvencions i bonificacions i s’ajuda en fer-ne els tràmits, a més de facilitar solucions de finançament per a qui ho necessiti.

A la Vall de Bianya en els seus primers cinc mesos de vida al municipi ha donat molts bons resultats amb 12 persones interessades i 3 projectes ja en procés de reforma, les solucions més demanades pels propietaris solen ser la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la substitució d’aïllaments i l’aplicació de domòtica, tot i així el ventall de propostes de reforma és molt ampli i per això el programa realitza una Diagnosi Energètica de la llar per definir millor quina és la mesura que pot adequar-se a les necessitats de l’habitatge i de les persones propietàries.

El servei gratuït d’assessorament i acompanyament de GarrotxaDomus es pot demanar a través de l’Ajuntament de la Vall de Bianya o directament a l’equip tècnic del projecte trucant al telèfon 972 27 91 36 o al web www.garrotxadomus.cat.

GarrotxaDomus és un projecte pioner al nostre país i està impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Institut Català de l’Energia i la Fundació EuroPACE. El seu objectiu és fomentar la rehabilitació energètica dels habitatges sabent que amb unes llars més eficients energèticament i promovent l’autoconsum no només ajudem a reduir les despeses familiars, alhora que som més respectuosos amb el medi ambient, sinó que també millorem el confort de casa nostra i la nostra qualitat de vida.